Kalsiyum sağlık için gerekli!
- Departamento de Fisiología. Alimentos "José Mataix" adlı kurum ve kuruluşlar. Centro de Investigacón Biomédica. Granada Üniversitesi. Granada. emiliom@ugr.es.
Soyut, Özet
Kalsiyum (Ca) vücudumuzdaki en bol bulunan mineral elementtir. Vücut ağırlığının yaklaşık% 2'sini oluşturur. Kalsiyumun fonksiyonları şunlardır: a) iskelet fonksiyonları ve b) düzenleyici fonksiyonlar. Kemik, esas olarak kalsiyum ile mineralize olan bir protein matriksinden oluşur.(en bol), fosfat ve magnezyum, bunun için Ca, fosfor ve D vitamini için yeterli bir diyet alımı esastır. İyonik Ca (Ca2 +), neredeyse tüm vücut hücrelerinin farklı özel fonksiyonlarını korumak ve / veya gerçekleştirmek için esastır. hücresel. Önemli fonksiyonlarından dolayı, Ca2 + plazma konsantrasyonlarını dar aralıklar içerisinde tutarak yakından düzenlenmelidir. Bu nedenle parathormon, kalsitriol, kalsitonin ve K vitamini içeren hipokalsemiye veya hiperkalsemiye karşı kesin bir cevap vardır. İspanyol nüfustaki Ca alımı, özellikle yetişkinlerde, yaşlı erişkin nüfusun önemli bir yüzdesinde düşüktür. Diyette Ca'nın ana kaynağı süt ve süt türevleridir. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve baklagiller, Akdeniz beslenme düzeninde önemli Ca kaynakları olabilir. Diyet Ca'nın biyoyararlanımı fizyolojik ve diyet faktörlerine bağlıdır. Fizyolojik yaş, fizyolojik durum (gebelik ve emzirme) Ca ve D vitamini durumu ve hastalık içerir. Bazı çalışmalar diyette Ca alımı ve osteoporoz, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi çeşitli hastalıklar ile ilgilidir.
Kaynak :
Yorumlar
Yorum Gönder