Doğal ürünle tedavi edilen kanser hücrelerinin metabolitlerinin izlenmesi için bir dereplikasyon stratejisi olarak moleküler ağ oluşturma.
Yazan:
- Kimya Bölümü, Ulusal Tayvan Üniversitesi, Taipei, 10617, Tayvan.
- 2
- Bitki Patolojisi ve Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Merkezi, National Taiwan University, Taipei, 10617, Tayvan.
Soyut, Özet
GEREKÇE:
Doğal ürünler, ilaç keşfi için harika kaynaklar olmuştur. Bununla birlikte, doğal ürünlerin yapıları çeşitlidir ve açıklanmaları zordur. Cordyceps militaris, genellikle konukçu böceklerde yetişen parazitik bir mantardır. C. militaris'in metabolitlerinin kemoterapötik ajanlar olarak etki ettiği bildirilmiştir. Bu çalışmada, C. militaris'ten türetilen özel metabolitlerin yapısal olarak aydınlatılması ve lösemi hücrelerinde metabolik etkisinin araştırılması amaçlandı.
YÖNTEMLER:
İkili kütle analizi ve moleküler ağı birleştiren sıvı kromatografisi verisine bağlı kütle spektrometrik platformu tanımladık. C. militaris ekstresi ile tedavi edilen lösemi hücreleri ve kontrol grupları, GNPS kullanılarak metabolik profillerini görselleştirdi. Bu yöntemle, metabolitlerin yapılarını tıbbi mantar ekstrelerinden ve kanser hücrelerinden aydınlatabildik ve sonra değişikliklerini yarı kantitatif bir şekilde tanıdık.
SONUÇLAR:
C. militaris ve lösemi hücrelerini gösteriler olarak kullanarak, tedavi edilen lösemi hücrelerinde yaklaşık olarak yüzlerce yeni iyon türünün bulunduğunu ve çok değişmiş bir metabolik profil olduğunu gördük. Spesifik olarak, tandem kütle spektral benzerliğine dayanarak, anti-tümör kabiliyetiyle bilinen kilit bir mantardan türetilmiş terapötik ajan olan cordiyepinin lösemi hücrelerinde metiltiyo formuna dönüştürüldüğünü önerdik.
SONUÇLAR:
Sonuç olarak, bu platform, doğal ürünlerin memeli hücrelerinde karmaşık moleküler etkileşimlerini araştırabilmeyi sağlar. Tandem kütle spektrometrisi ve moleküler ağları birleştirerek, ham biyoaktif bileşiklerin kimyasal modifikasyonunu ortaya koyabildik. Örneğin, kordiyepinden değiştirilebilecek potansiyel biyoaktif bileşikler. Diğer metabolomik platformlarla birleştirilen bu tür kütle spektrometresi tabanlı iş akışının, hücre biyolojisine daha geniş uygulanabilirlik sağlayacağını ve ilaç keşfi kadar farmakolojik çalışmalar için de büyük potansiyele sahip olacağını öngörüyoruz.
Kaynak:
Yorumlar
Yorum Gönder